Hz.Ali'nin (k.s.) Kutlu Ve Bereketli Doğumu

Ebû’l-Kâsım Muhammed ibn ʿAbd Allâh ibn ʿAbd’ûl-Muttâlib (sağ) ve Ali (sol) ismi tek bir kelimede yazılmış.
Hz.Ali'nin (k.s.) Kutlu Ve Bereketli Doğumu

Hz. Ali (k.s.) Beni Haşim kabilesinin büyüğü, Hz. Peygamber(sav.)’ın amcası Ebu Talip’in oğludur.

Hz. Ali (k.s.) Bi’setten 10 yıl önce dünyaya gelmiştir.6 yaşındayken Peygamberin isteği üzerine, babasının yanından ayrılarak Peygamberin evinde yaşamaya başlamış böylece bizzat Peygamberin eğitimi altına girmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Peygamberliğe seçildikten sonra ona ilk iman eden kişi Hz. Ali  (k.s.) olmuştur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e “en yakın aşiretini uyar” (şuara:214) ayeti gereğince Hz. Resul akrabalarını toplayarak onlara “ Sizlerden kim benim bu görevimde bana yardım etmeye hazırdır ki, benim kardeşim, vasim ve aranızda halifem olsun” buyurduğunda onların arasında yalnızca Hz. Ali (k.s.) ayağa kalkarak imanını ibraz etmiş, buna müteakip Peygamber Efendimiz (s.a.v)’de mübarek elini Hz. Ali’ nin  (k.s.) omzuna koyarak “ Bu benim kardeşim, vasim ve sizin aranızdaki halifemdir; onu dinleyin, ona itaat edin” 

Buyurarak O hazretin iman etmesini kabul etmiş ve İslam dinin ilk başından itibaren kendinden sonra Hz. Ali’nin  (k.s.) geldiğini vurgulamıştır.

Böylece Hz. Ali Müslümanlar arasında ilk iman eden ve hayatı boyunca Allah’tan başkasına tapmayan ilk şahsiyet olmakla birlikte Hz. Resulullah(sav.) dan sonra İslam dinin 2.şahsiyeti olmuştur.

Hz. Ali (k.s.) Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in hicretine kadar devamlı onunla birlikte olmuş düşmanlarına karşı onu savunmuş,kafirlerin Allah Resulü’nü katletme kararı aldıkları hicret gecesi de Hz.Ali  (k.s.) canını feda etmek pahasına Peygamber efendimizin(sav.) in yatağında yatmıştır.
Medinede devamlı Resulullahla birlikteydi.Peygamber Efendimiz (s.a.v) hiçbir zaman gizlide ve açıkta onu kendisinden ayırmadı.Biricik sevgili kızıHz.Fatımayı zevce olarak ona münasip gördü.
Müslümanlar arasında kardeşlik akti okuttuğunda Ali‘yi (k.s.) kensine kardeşliğe layık gördü.Hz.Ali  (k.s.) Peygamber Efendimizin (s.a.v) katıldığı tüm savaşlarda hazır bulundu.Bir tek Peygamber Efendimizin (s.a.v) emri ile Medine de peygamberin yerinde kaldığı için Tebük savaşına katılmadı.

Hz.Ali hiçibir savaşta geri adım atmadı;hiçbir an düşmandan kaçmadı;hiçbir şart altında Peygamberin emrinden çıkmadı.İşte bu nedenledir ki Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in “ hiçbir an Ali Haktan ve Hak ta Ali den ayrılmaz.” Övgüsüne mazhar oldu.


Hz.Ali Efendimizin doğumu bereketi ile bütün İslam alemine özellikle ülkemize hayırlara vesile olmasını  Cenab-ı Allah’tan diler, Peygamber Efendimiz (s.a.v), Ali Efendimiz ve Ehlibeytinin muhabbetine mazhar olmayı niyaz ederiz.
Facebook Comments

0 yorum